infoavonden "Mantelzorg" - LSW LoKa


In  de loop van 2018 organiseert het Lokaal Samenwerkingsinitiatief Eerstelijns gezondheidszorg Londerzeel en Kapelle op den Bos een reeks infoavonden. Dit jaar is het thema "Mantelzorg".


 


 

16 april 2018 van 20u tot 22u:

Doolhof van voorzieningen, premies,... in de thuiszorg.

Spreker : Hilde Weckhuysen, Ons Zorgnetwerk

Locatie: Gemeentehuis Kapelle op den Bos, Marktplein 29

 

In de thuiszorg bestaat er een grote variatie aan professionele hulpverleners, voorzieningen, premies, tegemoetkomingen, sociale en fiscale voordelen, die kunnen helpen om de zorg goed te organiseren en betaalbaar te houden. Als leek zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Deze vorming geeft een gestructureerd overzicht van wat er allemaal mogelijk is.

 


 

7 mei 2018 van 20u tot 22u:

Zorg voor de sandwichgeneratie: over de balans tussen zorg voor anderen en zelfzorg . 

 

Spreker : Erna Claes, dr in de psychologie en expert trainer Fenrir Consult

Locatie: GC Gerard Walschap te Londerzeel, Sint-Jozefstraat 44. 

 

Heb jij kinderen die nog rekenen op jouw hulp, kleinkinderen waarop je past, en/of ouders die meer en meer beroep doen op jou? Voel jij je soms ook letterlijk “gesandwiched” tussen de “oudere” en de “jongere” generatie, geklemd tussen allerlei verwachtingen en noden die vanuit die omgeving op je afkomen? 

Hoe ga je om met deze verwachtingen, de tegenstrijdige gevoelens, je eigen behoeften en hoe kan je daarin bewust keuzes gaan maken? Tijdens deze infosessie kijken we hoe je de balans kan bewaken tussen zorgen voor anderen en zorgen voor jezelf. 

 


 

4 juni 2018 van 20u tot 22u

Ik als brus, wat kan ik geven?

 

Spreker: Gerd Claes, ervaringsdeskundige als ouder en brus Coördinator en psychotherapeute van De Kanteling 

Locatie: Gemeentehuis Kapelle op den Bos, Marktplein 29

 

Tijdens deze avond staan de broers en zussen (brussen) van kinderen, jongeren en volwassenen met een zorgvraag centraal! Spreker Gerd brengt haar persoonlijk verhaal. Gerd heeft het over de onverbreekbare band tussen ouders en kinderen en broers/zussen. Wat kunnen wij als ouder, brus en als kind met een beperking aan elkaar bieden? Wat is er nodig om samen als gezin op weg te gaan? Zij staat ook stil bij het feit dat je nooit ex-brus kan zijn maar dat je wel een eigen leven kan leiden.

 


 

9 oktober 2018 van 20u tot 22u

Hoe positief volhouden? Haast en spoed is zelden goed.

 

Spreker: Sabrina Marx , Klinisch psycholoog, Coranima

Locatie: GC Gerard Walschap te Londerzeel, Sint-Jozefstraat 44

 

In deze maatschappij kennen we vrijwel allemaal het gevoel onszelf voorbij te lopen. Druk, druk, druk... Naast een drukke job, een gezin en een huishouden, is ook nog zorgen voor een chronisch zieke of zorgbehoevende geen sinecure. Daarnaast nog tijd vinden voor jezelf om op adem te komen of even te ontspan- nen, kan een hele uitdaging zijn. Zo kan het gebeuren dat je op een gegeven moment het gevoel krijgt dat je “geleefd” wordt. In deze workshop gaan we sa- men op zoek naar de pauzeknop. We trachten even stil te staan in alle drukte. We gaan aan de slag met praktische oefeningen en trachten terug meer grip te krijgen op ons leven. Zelfzorg is uitermate belangrijk bij het continu zorgen voor anderen.

 


 

 

4 November 2018 om 15u30

Toneelvoorstelling : Met de mantel der liefde

 

Locatie: De Kampanje te Steenhuffel, Brouwerijstraat 10

 

We maken kennis met de 80-jarige Lowie, die veel zorg nodig heeft, en met zijn zoon Kobe, die probeert zoveel mogelijk zorg te bieden.

In dit intieme portret zien we een vader en zoon die allebei op hun eigen manier proberen om vat op hetleven te houden, of te krijgen. Met vallen en opstaan; ze praten; ze mijmeren, ze lachen, ze ruziën. Over leven, over dood, over soep die niet heet genoeg is, over de fiets die Kobe nooit kreeg.

Beide rollen worden vertolkt door Kurt Defrancq.

De toneelvoorstelling wordt ingeleid door een medewerker van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg’

 

Deze voorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeentelijke cultuurdienst Londerzeel.

 
Opgelet : Het aantal plaatsen voor deze voorstelling is beperkt.
Vooraf inschrijven is noodzakelijk.
Inschrijven via zorgloket@londerzeel.be of 052 30 06 64

 


Documenten


powered by Curiousgroup