Studienamiddag "Geestelijke gezondheidszorg bij ouderen - NOOD BREEKT WET?"

Datum 26-11-2018
Startuur 12:30
Einduur 17:00
Plaats Brussel, Erasmushogeschool Brussel
Laarbeeklaan 121
1090 Brussel
Vcalendar Vcard

U hoorde en las het ongetwijfeld in diverse media: minister De Block maakte 22,5 miljoen euro vrij voor de terugbetaling van eerstelijnspsychologische zorg voor de leeftijdsgroep 18-64 jaar, een belangrijke doorbraak in de sector geestelijke gezondheidszorg.

 

Wij juichen dit initiatief toe, maar stellen ons tegelijkertijd de vraag waarom de 65-plussers niet worden meegenomen in dit verhaal?


Wat maakt dat iemand van 64 jaar wél recht heeft op een terugbetaling en iemand van 65 jaar niet? De belangrijkste reden die het kabinet van minister De Block ons geeft, is dat het budget te beperkt was om meteen in terugbetaling voor iedereen te voorzien. Daarom koos de minister om de doelgroep te beperken tot volwassenen van 18 tot en met 64 jaar. Het aanbod voor 65-plussers is vandaag jammer genoeg onvoldoende uitgebouwd, aldus het kabinet. Terugbetaling voor deze groep is even noodzakelijk, maar eerst moeten de verschillende actoren (sector geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg, deelstaten en federale overheid) een inhaalbeweging maken om in voldoende aanbod voor 65-plussers te voorzien. Want terugbetaling op zich zorgt niet automatisch voor goede zorg.

 

Bovenstaande informatie doet ons nadenken en maakt ons nieuwsgierig naar méér. FedOS vzw organiseert daarvoor een studienamiddag op maandag 26 november waarbij de diverse actoren in dit verhaal komen toelichten waarom er keuzes zijn gemaakt en waar er aan gewerkt moet worden in de toekomst. Minister De Block komt zelf haar beleid toelichten en legt uit waarom er keuzes op basis van leeftijd werden gemaakt. Verder krijgen we ook een stand van zaken op Vlaams niveau én komen de onderzoekers van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg hun bevindingen vertellen uit het onderzoek 'Hoe de organisatie van de geestelijke gezondheidszorg bij ouderen verbeteren?'

De studienamiddag gaat door op maandag 26 november, starten doen we om 12u30 met een broodjeslunch.

 

Het volledige programma kun je raadplegen via http://bit.ly/noodbreektwet261118

 

Deelnemen kost €10 en elke aanwezige krijgt een exemplaar van de publicatie van het onderzoek. Er is ook een mogelijkheid tot broodjeslunch.


Inschrijven doe je via http://bit.ly/fedos26november.

 

Na jouw inschrijving krijg je een betalingsuitnodiging. Wees snel, want de plaatsen zijn beperkt.powered by Curiousgroup