Vorming: Persoonlijkheidsstoornissen

Datum 13-06-2019
Startuur 13:30
Einduur 16:30
Plaats Gent, Vormingscentrum Dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43
9000 Gent
Vcalendar Vcard

Spreker: Wim Nevelsteen

 

Hoewel de prevalentiecijfers wel eens wisselen, zijn persoonlijkheids-stoornissen een niet te onderschatten complex probleem voor een groot aantal mensen. Niet alleen in de geestelijke gezondheidszorg, maar ook bij andere vormen van hulp- of dienstverlening en in onze samenleving komt men regelmatig in contact met deze problematiek.
 


Verschillende auteurs en psychiaters signaleren ons bovendien dat onze huidige maatschappij een negatieve invloed kan hebben op de vorming van onze persoonlijkheid. Maar waar ligt nu de grens tussen een eigen persoonlijkheid hebben en aan een stoornis lijden?


In de eerste plaats zijn het dan ook deze ‘moeilijke mensen’ die de (vaak negatieve) gevolgen ondervinden van hun eigen manier van denken, interageren en omgang met emoties.
De aanwezigheid van een persoonlijkheids-problematiek beïnvloedt ook sterk de begeleiding van deze mensen of de behandeling van andere bijkomende aandoeningen.


Hoe kan men deze problematiek begrijpen en er adequaat mee omgaan? Het begint bij een goede diagnosestelling, met begrip voor de ontwikkeling van iemands persoonlijkheid. Al te vaak heerst er nog veel onduidelijkheid rond deze diagnostiek, wordt er te vlug met etiketten gegooid of kleuren vooroordelen de aanpak van mensen met een persoonlijkheidsproblematiek. Denk maar aan het frequente gebruik van de term ‘borderline’ en de samenhangende stigma’s hierrond. Het concept van de persoonlijkheids-pathologie is actueel ook in beweging, met de komst van de DSM-5 en de vernieuwde visie op persoonlijkheden..
 

Voor alle verdere info en inschrijving: https://agenda.vormingscentrumguislain.bepowered by Curiousgroup