Studiedag: Grensoverschrijdend gedrag in grensverleggende tijden - Forensisch werk binnen en buiten de kliniek

Datum 29-01-2020
Startuur 09:00
Einduur 17:00
Plaats Gent, Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
CONTACT
Geuzenhuis vzw - Kantienberg 9 - 9000 Gent.
Het secretariaat is open van 09:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:30 (op vrijdag tot 16:00).
Telefoon: 09 220 80 20. E-mail: admin@geuzenhuis.be.

www.geuzenhuis.be

FACEBOOK

https://www.facebook.com/geuzenhuis/

BEREIKBAARHEID

Met het openbaar vervoer

Aan het station Gent-Sint-Pieters kan u de volgende bussen nemen tot aan de halte ‘Muinklaan’: 55 - 57 - 58 en 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 76 - 77. Aan het station Dampoort kan u de bussen 70 t/m 74 – 76 & 77 nemen tot de halte ‘Muinklaan’.
Met de auto

Met de intrede van het nieuwe circulatieplan is het Geuzenhuis niet meer te bereiken via de Overpoortstraat. Best rijd je via Ter Platen het bruggetje over om op de Kantienberg te geraken.
Er is parkeergelegenheid in de ondergrondse parking van het Sint-Pietersplein.
Vcalendar Vcard

Onze tijd heeft iets met grenzen: de nood om ze te bewaken, de angst voor het overschrijden ervan, het besef van het verdwijnen van grenzen (en ongetwijfeld het installeren van andere), tegelijk de uitdaging om grenzen te verleggen, ...

 

Terwijl dit op maatschappelijk vlak duidelijk voelbaar is, toont dit zich uiteraard ook op het niveau van het particuliere subject in zijn verhouding tot ander in het algemeen en de wet in het bijzonder. In die zin heeft de psychoanalyse altijd een bijzondere aandacht gehad voor deze verhouding, gaande van Freuds ontdekking van de wetten van het onbewuste (die hij vergeleek met de oude “fueros”) tot een specifieke interesse voor de criminele act. Gedragen door een groot pioniersenthousiasme verkenden analytici vooral in de jaren ’20 gretig dit nieuwe criminologisch-forensisch veld. Lacans fascinatie in de jaren ‘30 voor de psychotische passage à l’acte is evenzeer welbekend.


Ondertussen, bijna een eeuw later, heeft in onze huidige maatschappij een zogenaamde psychologische benadering haar weg gevonden in de omgang met daders van criminele feiten: hervalpreventie, reïntegratie, forensisch werk in diverse settings, ...

 

Er zijn vele varianten van de manieren waarop een psychologisch-therapeutische bekommernis op één of andere manier binnen geslopen is in dit veld. Het lijkt ons dan ook de hoogste tijd om opnieuw de vraag te stellen op welke manier de psychoanalyse omgaat met ‘het subject en (diens overschrijden van) de wet’. Wat is hierbij het specifieke van het psychoanalytisch werk en de ethiek die deze grondt? De verschillende sprekers zullen daarover getuigen, elk vanuit hun eigen specifieke ervaring met dit vraagstuk.

 


 

PROGRAMMA: zie PDF document in bijlage, of surf naar www.idesca-vzw.be/studiedag/het-forensische

 

INSCHRIJVEN VIA IDESCA-VZW.BE

 

vermeld bij je inschrijving:

  • of je lid bent van het GPP, student (-26 jaar) of een volledige inschrijving hebt in het Vormingsinstituut
  • of je inschrijft voor de lunch.
  • of je via overschrijving of ter plaatse betaalt

Kostprijs:

  • 50 euro
  • 40 euro voor leden GPP
  • 10 euro voor studenten < 26 jaar
  • gratis bij volledige inschrijving Vormingsinstituut

over te schrijven op rekeningnummer BE64 2900 4608 7852 van Idesça vzw, Frans Spaestraat 25, 9000 Gent, met vermelding: naam + studiedag forensische kliniek
of contant te betalen bij aankomst


Lunch:
Middagmaal voor € 17 (drank inbegrepen). Alleen mogelijk mits reservering en betaling voor 23 januari 2020. Gelieve je deelname aan de lunch bij de inschrijving aan te geven en 17 euro toe te voegen aan de overschrijving.


Accreditering voor artsen is aangevraagd.


Documenten


powered by Curiousgroup