"Walking a thin line…" -- De behandeling van anorexia nervosa als waagstuk

Datum 05-03-2020
Startuur 19:30
Einduur 22:00
Plaats Leuven, Faculty Club
Groot Begijnhof 14
3000 Leuven
Vcalendar Vcard

Vormingsavond in het Convent van Chièvres in Leuven, door experts eetstoornissen psychiater professor Elske Vrieze en kinder- en jeugdpsychiater Elke Van Roie.


Als een ondervoede patiënt met anorexia nervosa, jong of oud, zich aanmeldt voor behandeling, is gewichtsherstel meestal topprioriteit. Eten is het medicijn. Historisch én volgens de actuele richtlijnen zijn cognitieve gedragstherapie en (multi-)familie therapie aangeraden  interventies.

Maar onderzoek toont aan dat ongeveer de helft van de patiënten die een gezond gewicht bereikten na behandeling kampen met herval binnen het jaar. Hun lijden is groot, de psychosociale impact ingrijpend, de problematiek (levens) gevaarlijk. Er is dus een  grote behoefte aan bijkomende, hoopgevende therapiemethodes zowel bij zorgteams voor kinderen, jongeren en volwassenen, als bij patiënten en hun familie zelf.

In deze vormingsavond krijg je de gevestigde behandelrichtlijnen voor anorexia nervosa bij kinderen en volwassenen opgefrist. Daarnaast maken de sprekers ruimte voor beloftevolle, nieuwe invalshoeken uit de klinische praktijk.

 


 

19.00 – Onthaal
19.25 – Welkom - prof. dr. Filip Bouckaert, hoofdarts UPC KU Leuven
19.30 – "Walking a thin line… De behandeling van anorexia nervosa als waagstuk" - prof. dr. Elske Vrieze, psychiater-psychotherapeut UPC KU Leuven & dr. Elke Van Roie, kinder- en jeugdpsychiater UPC KU Leuven
21.00 – Receptie

 


 

Deelname is gratis, inschrijven verplicht.

Deelname aan deze vormingsavond wordt beperkt tot artsen en paramedici.
Accreditering psychiatrie is aangevraagd.powered by Curiousgroup